10 tips om het werkgeluk in je organisatie te verhogen

Energie, voldoening en plezier halen uit je werk. Dat is waar werkgeluk om draait. Een groot deel van ons leven besteden we aan werk en juist daarom is het zo belangrijk om gelukkig te zijn op je werk. Daarnaast heeft je werk ook een grote invloed op de rest van je leven.

 

Wat is werkgeluk?

Een duidelijke definitie van werkgeluk is er niet. Geluk heeft voor iedereen natuurlijk een andere betekenis maar er zijn natuurlijk wel overeenkomsten tussen wat we beschouwen als geluk. Het gevoel hebben van het leveren van een bijdrage en daadwerkelijk een impact maken op een organisatie tijdens dat je plezier hebt in wat je doet zorgt voor werkgeluk. Daarnaast is een goede balans tussen werkdruk en rust een pijler die van invloed is op je werkgeluk, daarbij speelt erkenning en het blij maken van andere een grote rol.

Werkgeluk is meer dan alleen die ene leuke baan. Het draait om de erkenning, voldoening en de uitdaging dat het met zich meebrengt dat leidt tot een stijging van het werkgeluk.

 

Welke factoren vergroten het werkgeluk?

We hebben een top 10 gemaakt met tips die het werkgeluk binnen jouw organisatie kunnen verhogen! Maak jij al gebruik van deze tips in jouw organisatie? En zie je al resultaat?

 

10 Tips voor het vergroten van werkgeluk in je organisatie

 1. Mate van invloed

Door een werknemer zelf te laten bepalen hoe zijn/haar dag eruitziet zal er een hogere mate van invloed zijn en dit zal bijdragen aan het werkgeluk. Door zelf te kunnen plannen wat wanneer gedaan moet worden geef je de werknemer het vertrouwen en de vrijheid voor de taken.

 1. Uitdaging in het werk

Zorg voor taken die uitdaging met zich meebrengen. Werknemers kunnen bij simpele taken zich gaan vervelen waardoor het werkgeluk achteruit kan gaan. Door een goede balans tussen uitdaging, werkdruk en rust zorgt voor de beste combinatie voor het verhogen van werkgeluk. Als de uitdaging te groot is en de opdracht te ingewikkeld kan de werknemer ook werkstress ervaren. Daarom is een juiste balans nodig.

 1. Leuke collega’s en sociale interactie

Het werken in een team zorgt voor meer werkgeluk in je organisatie. Als mensen zich gewaardeerd voelen en onderdeel voelen van een groep zorgt dit vaak voor een positieve werksfeer. Het bevorderen van de positieve werksfeer kan op meerdere manieren met bijvoorbeeld teamuitjes, borrels, thema-avonden etc.

 1. Sterke kanten van je werknemers

Zorg ervoor dat je je medewerkers in hun kracht gebruikt, daarom is het belangrijk om te weten wie waar goed in is en wat de goede en minder goede kwaliteiten zijn van de werknemers. Door gebruik te maken van iemand zijn goede kwaliteiten verhoog je de productiviteit en het werkgeluk.

 1. Afwisseling in het werk

Zorg voor goede afwisseling in het werk. Heel de dag hetzelfde doen zorgt voor saai en geestdodend werk waardoor de productiviteit achteruitgaat en het werkgeluk ook. Door afwisseling in het werk van uitdagende taken met wat minder uitdagende taken te combineren zal het werkgeluk stijgen. 

 1. Passend salaris

Een passend salaris voor de functies zorgen voor een positieve sfeer in je organisatie. Te lage salarissen zorgen voor ontevredenheid bij de medewerkers maar te hoge beloningen zorgen voor een ongezonde doorstroming.

 1. Duidelijke communicatie

Door duidelijke communicatie weet een werknemer precies wat er van hem/haar verwacht wordt. Door geen duidelijke communicatie kan de werknemer stress ervaren omdat niet duidelijk is wat er moet gebeuren. Zorg dus voor een duidelijk takenpakket per werknemer.

 1. Waardering en doorgroeimogelijkheden

Waardering uitspreken voor een andere werknemer is een kleine moeite maar is van grote invloed op de positieve sfeer en werkgeluk van de organisatie. Hierdoor ontstaat er namelijk tevredenheid bij de afdeling en werknemers over de voltooide werkzaamheden. Waardering hiervoor zorgt ook voor een positieve ervaring voor opvolgende taken.

Persoonlijke groei is voor veel mensen belangrijk. Zo zijn opleidingsmogelijkheden een belangrijk onderdeel om het werkgeluk te verhogen binnen je organisatie. Het aanbieden van cursussen, workshops en trainingen voor je medewerkers zorgt voor een persoonlijke ontwikkeling maar ook voor een positieve ontwikkeling voor de organisatie. Daarnaast is het doorgroeien binnen de organisatie ook een belangrijke factor voor het werkgeluk.

 1. Veilige en fijne werkomgeving

Zorg ervoor dat je een werkomgeving creëert die voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen zich op zijn gemak kan voelen. Hierdoor zal het werkgeluk stijgen en zal er een positieve werksfeer hangen. Creëer daarnaast een omgeving waar je werknemers energie van krijgen. Schilder bijvoorbeeld de muren een leuk kleurtje, zorg voor een brainstorm bord, zorg voor goede werkplekken en rustplekken. 

 1. Vier successen met het team

Behaald een van je medewerkers een succes? Vier dat met de gehele afdeling of organisatie. Dit zorgt voor de sociale connectie tussen medewerkers en voor waardering. Het werkgeluk zal hierdoor stijgen.

 

Wat levert een werkgeluk op?

Nu we de 10 tips hebben gegeven om het werkgeluk te stimuleren in je organisatie is het ook van belang om te weten wat het uiteindelijk opleverd. De belangrijkste gevolgen van een hoge mate aan werkgeluk in een organisatie zijn:

 • Hogere klantbinding
 • Lager verzuim
 • Hogere productiviteit
 • Minder verloop
 • Nieuwe talenten vinden
 • Hogere omzet

 

Return on happiness (ROH)

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gelukkige werknemers beter presteren. Geluk op de werkplek levert aantoonbaar resultaat in autonomie, zelfregie en verandervermogen. Naast de ontwikkeling van goed aangestuurde teams geeft het medewerkers een gevoel van voldoening en respect. Jessica Pryce-Jones beschrijft in haar boek ‘Happiness at work’ een aantal voordelen van gelukkige werknemers.

Haar onderzoek laat zien dat bij een vergelijking tussen de meest gelukkige werknemers en de meest ongelukkige, de gelukkige werknemers oa:

 • 180 procent meer energie hebben
 • 155 procent gelukkiger zijn in hun werk
 • 108 procent meer betrokken zijn bij hun werk
 • 79 procent meer van hun baan houden
 • 50 procent meer gemotiveerd zijn
 • 30 % meer van hun doelen halen

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? JECKX is de juiste partner!

JECKX is de juiste partner voor het verhogen van het werkgeluk in jouw organisatie.

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier voor meer informatie over het stimuleren van het werkgeluk of neem direct contact met ons op via info@jeckx.nl.