Bevlogenheid in je organisatie stimuleren

Het stimuleren van de bevlogenheid in je organisatie? Hoe doe je dat? Wat is bevlogenheid? En wat levert het je op? Wij van JECKX zijn gespecialiseerd in het vergroten van de bevlogenheid en helpen jouw organisatie naar een duurzame toekomst!

 

Wat is bevlogenheid?

Eigenlijk zou elke organisatie er mee bezig moeten zijn. Het vergroten van de bevlogenheid van de medewerkers. Dit zal namelijk elke organisatie ten goede doen. Een organisatie met een hoge mate van bevlogenheid is een organisatie met de beste medewerkers. Maar wat is bevlogenheid nou eigenlijk? Bevlogen medewerkers hebben plezier in hun werk en halen er voldoening uit. Door meer affiniteit met het werk zijn de medewerkers productiever en maken ze doorgaans minder fouten. De kans op stress, burn-out of een hoog ziekteverzuim ligt in een organisatie met bevlogen medewerkers ook een stuk lager. Bevlogenheid in een organisatie heeft dus voordelen voor de medewerkers en voor de werkgevers.

 

Voordelen van bevlogenheid

  1. Productiever

Bevlogen medewerkers hebben plezier in hun werk en halen er voldoening en energie uit. Hierdoor zijn ze meer betrokken bij de organisatie, maken ze minder fouten en zijn ze innovatiever en productiever.

  1. Minder stress

Door al deze factoren ervaren de medewerkers minder stress en hebben ze minder mentale en fysieke problemen. Het verzuim ligt hierdoor veel lager wat weer voordelig is voor de werkgever.

  1. Meer winst

Bevlogenheid in de organisatie zorgt voor betere prestaties waardoor er meer omzet en een hogere klanttevredenheid gerealiseerd kunnen worden. Uiteindelijk leidt dit tot een hogere winst en op langer termijn meer groei.

 

Bevlogen medewerkers creëren

Nu weten we wat bevlogenheid is en wat de voordelen hiervan zijn. Maar hoe kan je dit implementeren in de organisatie? Wij geven je 5 tips voor het stimuleren van de bevlogenheid voor een duurzame toekomst.

 

5 tips voor het stimuleren van bevlogenheid

  1. De juiste mindset

Het zit in onze natuur dat we negatief nieuws makkelijker verspreiden dan positief nieuws. Bekijk het eens van de andere kant: wat gaat er wél goed? Grote kans dat je veel positieve punten ziet. Zorg daarom dat je met de juiste positieve mindset dit overdraagt binnen de organisatie. Dit zal de bevlogenheid stimuleren.

  1. Zorg dat je doet wat je leuk vindt

Wellicht klinkt het een beetje als een cliché maar helaas is het echt nog niet voor iedereen weggelegd, helaas blijkt dit voor velen lastiger om in de praktijk te realiseren.  Door te doen wat je het allerleukste vindt zal je daadwerkelijk meer betrokken zijn bij de organisatie.

  1. Werk actief aan een mentale en fysieke gezondheid

Door Covid-19 is duidelijk geworden hoe kwetsbaar we zijn. Corona heeft ons allen op een andere manier naar de wereld laten kijken. Het is helder dat we goed voor onze gezondheid moeten zorgen. Dit betekent niet alleen voldoende bewegen maar ook voldoende slaap en rust om mentaal veerkrachtig te zijn ten tijde van stress. Uit het onderzoek van de Hersenstichting onder 1072 Nederlanders van 18 jaar en ouder zien dat deze wake-up call ervoor heeft gezorgd dat we hier tijdens de coronacrisis serieus mee aan de slag zijn gegaan. Maar lastiger is het volhouden en daarom biedt JECKX in samenwerking met Anne Bavelaar, professioneel topsportster 5-kamp en oprichtster van Power Break organisaties op heel simpele en eenvoudige wijze korte sportieve intermezzo’s aan. Deze powerbreaks zijn aan te vullen met mentale coaching vanuit de gecertificeerde coaches van JECKX.

  1. Coach the professional

Voor een topsporter is het heel begrijpelijk dat er een heel team aan begeleiders om hem of haar heen staan om topprestaties te kunnen leveren. Eigenlijk zou je dit binnen de organisatie net zo kunnen toepassen. Verlang je topprestaties? Dan moet je ook investeren voor jouw goud!

  1. Happy leadership

Geef inspirerend leiding! Dit doe je door te weten wat je mensen drijft. Als leidinggevende heb je enorme invloed op de beleving, sfeer in de organisatie of jouw team. Verloopcijfers laten zien dat medewerkers regelmatig de organisatie verlaten omwille van hun leidinggevende. Zorg je dat jij degene bent waarvoor ze juist blijven binnen de organisatie, omdat jij hen waardeert, inspireert, helderheid en vertrouwen geeft. Maar ook door lef te tonen en keuzes te maken. Innovatief of dienend leiderschap is de nieuwste stijl van leiderschap dat aansluit op de ontwikkelingen van deze tijd. De manier waarmee de organisatie echt het verschil kan maken en groeien naar een Happy High Performance Organization.

 

Bevlogenheid meten (Meten = weten)

Hoe weet je nu of jouw organisatie een groei doormaakt van bevlogen medewerkers? Of wil je juist weten hoe je er nu voorstaat?

Wij vinden het erg belangrijk om de juiste data om te zetten naar kennis zodat we op basis hiervan acties kunnen ondernemen. Daarom werken wij van JECKX samen met 2Daysmood (expert op het gebied van onlinemedewerkers onderzoeken) om dit inzichtelijk te maken. Samen met 2Daysmood maken we gebruik van een innovatieve tool waarmee we de medewerkersbevlogenheid kunnen meten en analyseren. Vanuit de analyses komen concrete acties die helpen bij het vergroten van de bevlogenheid.

 

Hulp nodig? JECKX is de juiste partner!

JECKX is de juiste partner voor het stimuleren van de bevlogenheid in jouw organisatie. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier voor meer informatie over de 7 stappen naar meer happiness en succes in jouw organisatie.